Què és?


Un camp de voluntariat, o camp de treball, és un projecte de feina comunitària dut a terme per un grup d’entre 6 i 15 voluntaris i voluntàries de diferents nacionalitats durant un període d’entre 7 dies i un mes. Es tracta de promoure la consciència de transformació social a través de l’experiència intercultural i el treball voluntari. Aquesta experiència de convivència en diversitat cultural ajuda a entendre i acceptar les diferències creant un bon clima de resolució de conflictes i de construcció de pau.
A més, els participants tenen l’oportunitat de conèixer altres realitats a partir del contacte amb les organitzacions locals, en les quals s’espera aportar una repercussió positiva, com també en la comunitat on es du a terme el camp. Aquest pot ajudar a tirar endavant projectes locals, però sobretot potencia l’empoderament de l’associació i la cohesió interna. A nivell de comunitat local, un camp permet establir xarxes entre el projecte en sí i el seu entorn social, a la vegada que genera noves experiències i promou el voluntariat local.

Un camp no seria possible sense el paper de l’entitat que l’organitza i difon a nivell internacional. El Servei Civil Internacional de Catalunya forma part d’un moviment que treballa per la pau i la justícia social, entesa com la igualtat d’oportunitats per a tots els ciutadans. L'SCI és principalment conegut per l'organització de projectes de camps internacionals de treball voluntari, als quals participen cada any més de 5.000 persones de tot el món. A més a més de l’organització de tota mena d’activitats formatives diverses i la creació de grups locals voluntaris que fomenten la participació social.

Santa Coloma en Transició i la Fundació Quer Alt són els coordinadors del camp de voluntariat internacional “Neteja i millora del camí de la resclosa” que es farà a Santa Coloma durant quinze dies del mes d'agost d'aquest any. En la organització hi col·laboren la secció de patrimoni de l'Associació Cultural Baixa Segarra, el Centre Excursionista Queralt, el grup Festes de la Minerva i l'Ajuntament de Santa Coloma.
Cada matí els voluntaris internacionals treballaran en la neteja d'aquest indret que té un interès històric i cultural­ molt gran i actualment està en un estat de conservació bastant precari. Fa algun temps es va començar a recuperar per part de la secció de patrimoni de l'Associació Cultural Baixa Segarra, i esperem que aquest camp serveixi per donar una altra empenta a la recuperació d'aquest espai.
A les tardes els voluntaris faran diverses activitats d'esbarjo, lúdiques, culturals, xerrades, visites, etc, que els tindrem preparades per a que gaudeixin d'una estada agradable i interessant al nostre país.Serà doncs una bona oportunitat per a intercanviar experiències amb persones d'altres indrets del món i per conviure amb persones d’altres cultures, la qual cosa sempre enriqueix la cultura pròpia.

Si esteu interessats a col·laborar en el nostre camp, veniu a la xerrada o envieu­nos un correu electrònic a santacolomaentransicio@tinet.cat.

(escrit publicat a la revista local La Segarra el mes de febrer 2014)